Tandlossning

Vad är tandköttsproblem?

 

Problem från tandköttet innebär oftast en svullnad, ömhet eller infektion i tandköttet runt tänderna. Det finns två huvudsakliga former av sjukdomar i tandköttet, tandköttsinflammation och tandlossning.

 

Vad är tandköttsinflammation?

Tandköttsinflammation beror på att bakterier eller tandsten sitter i fickan mellan tandkött och tand. Det skapar en inflammation i tandköttet och du kan uppleva att det känns rött och svullet. Ofta blöder det när du borstar tänderna eller använder tandtråd.

 

Vad är tandlossning?

En del människor har större benägenhet att få problem från tandköttet. Om det inte behandlas och förblir inflammerat, kan tandköttsinflammationen övergå i tandlossning. Det omgivande tandbenet bryts ner och i det långa loppet kan tanden bli lös. Fler tänder går förlorade av tandlossning än av karies/hål i tänderna.

 

Vad är sannolikheten att jag drabbas av sjukdomar i tandköttet?

Många människor har någon grad av tandköttsinflammation. Ca 35 % av befolkningen utvecklar en mildare form av tandlossning och ca 10 % en allvarligare form.

 

Vilken behandling finns?

Den viktigaste behandlingen av alla tandköttssjukdomar är förebyggande, genom noggrann tandborstning 2 gånger/d och rengöring mellan tänderna med ex tandstickor eller tandtråd dagligen. Vi har en duktig tandhygienist på kliniken som hjälper dig med din egenvård samt tar bort tandsten.

 

© 2019 VF Tandläkarna